September 17, 2011
Kitsejuustuga õunakook
See retsept ei lasknud mul magada, ikka ja jälle tungis ta mu unenägudesse. Lihtne retseptike Gloria Ruoka & Viini sabas juhatas lehttaina, kitsejuustu ja õunte kombineerimiseni. Minul oli kapis paras pallike kaerajahuga muretainast ja kausis kaunid paradiisiõunad. Pisikeste õunte seemnekodadest vabastamine tundus mulle liigse nikerdamisena ja riskisin sellega, et panin terved õunad koogile, mõnele jätsin veel sabadki püsti turritama. Hiljem selgus, et sabadest oli lausa abi. Sabast veidi sikutades saab ahjus pehmeks küpsenud õuntest seemnekojad elegantse liigutusega eemaldada. Kitsepiimast toorjuustu suhkruga segades muutub see küll esialgu ehmatavalt voolavaks, kuid taheneb ahjus muna kaasabil kenaks kreemiseks. Hele muscovado suhkur värvib täidise karamelliseks. Tõeline unelmatekook neile, kes suured magusasõbrad pole. Kitsejuustu maitse ning tekstuur jäävad püsima vaatamata suhkru ja vanilje lisamisele.
Põhi:
1 dl kaerajahu
1 dl nisujahu
2 spl heledat muscovado suhkrut
80 g võid
1 muna
1 spl vett
Täidis:
150 g kitsepiima toorjuustu
1/2 vanillikauna või 1 tl vanilliekstrakti
1 dl heledat muscovado suhkrut
1 muna
3 suuremat õuna või 300 g paradiisiõunu
Näpi taina ained ühtlaseks puruks või valmista tainas köögikombaini lõiketeraga. Kui kasutad lehttainast lõika vormi põhja suurune tükk, rulli veidi õhemaks ja kata vormi põhi ning ääred. Mina kasutasin lahtikäiva põhjaga ristkülikukujulist 12 x 38 cm koogivormi.
Poolita vaniljekaun ja kraabi noaga seemned toorjuustu sisse. Lisa suhkur ja muna. Sega ja vala tainale, aseta õunad juustusegule ja küpseta 200 kraadises ahjus 35 minutit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
See kook on nüüd küll tõeline isutekitaja...
ReplyDeleteSelle koogi maitse tekitab minus tõsiselt huvi, mistõttu olen kindel, et leian end üsna pea köögist seda kooki järele tegemas. Kitsejuustu armastan peaaegu igal kujul ja igal pool, seetõttu ma arvan et selline kerge kiiksuga ahvatlus võib mulle kohe väga meeldida:)
ReplyDeletesee kook paneb kohe käed värisema. ja pildid rokivad ka täiega.
ReplyDeleteNo nüüd ei saa mina enne rahulikult magada, kui kook tehtud
ReplyDeleteTõeliselt ahvatlev kooslus ja pildid on muidugi ka ülikaunid!
ReplyDeleteMul käis lõug vaimustusest kolksti vastu maad ära kui esimesi pilte nägin! Tõeline meistriteos, Piret! Nii pildis kui koosluses :)
ReplyDeletelihtsalt ilus! ja väga lahe idee paradiisiõunte koogi sisse panekuks:) ma vaatan, et Helsingist kaasa tulnud vorm on ka juba kasutuses - minu oma kahjuks alles ootab veel oma aega...:)
ReplyDeleteFotode osas on tegemist tõelise meistriteosega!
ReplyDeleteMulle jäi ka see retseptike viimases Gloria R&V numbris silma, aga paradiisiõunte kasutamise peale ise ei oleks tulnud (olen neid küll muude kookide sees kasutanud ja kapis kotike isegi ootamas, aga ei käinud sähvatust läbi, noh). Laenasin seda geniaalset ideed laupäevase õunakoogikohviku jaoks, kus serveerisin pisikesi lehttainakorvikesi kitsejuustukreemi ja paradiisiõuntega. Väga mõnus oli, suured tänud Sulle :)
ReplyDeleteTänud kõigile! Tore, Pille, et idee sai ka õunakoogikohvikus testitud. Puhas rõõm, et meeldis:)
ReplyDeleteWow! SUPER ilusad fotod! Ja mitte ainult sellel koogil vaid ka teised...
ReplyDeleteHalloo! Paradiisiõuna hooaeg 2012 on alanud ja mina teen hooaja sissejuhatuseks justnimelt seda kooki :-)
ReplyDeleteMerit, suur tänu sulle:)
ReplyDeleteLiina, on jah taas alanud, mul ka õunad kapis ja kitsejuust varutud, seekord see eriline:)
Just, mul seesama juust :-)
ReplyDeleteTahaks hoiatada kõiki, kes "suured magusasõbrad pole". Kuigi panin vähem kui 1 dl suhkrut (nii umbes 3/4) ei jäänud kitsejuustu maitsest midagi järele. Kook tuli minu jaoks ebameeldivalt magus. Keskmise punasuse astmega paradiisiõunu kasutades muutuvad need ahjus selle ajaga küpsedes muide pruuniks. Ilmselt ainult läbinisti punased jäävad punasteks. Muidu on ju idee hea, aga arvan, et järgmine kord paneksin suhkrut ainult taignasse ja juustu sisse vaid näpuotsaga.
ReplyDelete