March 23, 2009

Koduleib

Leivategu on nüüd haaranud ka mind, nagu üsna paljusid teisigi. Eks siin ole oma osa nii presidendiproual, kui ka särtsakal perenaisel Annelyl, kes leivateoga üha uusi ja uusi huvilisi „nakatab“.
Peale Harmoonikumi õpituba juuretis lausa „sügeles“ külmkapis , hankisin kiiresti ka leivavormid ja olin uudishimulik proovima, mis sest kõigest välja tuleb. Juuretist saab ka väga lihtsalt ise teha selleks tuleb võtta paar kääru rukkileiba(hea on näiteks „Hiiumaa“ leib), kallata peale keefir või pett ja jätta segu käärima paariks päevaks sooja ruumi.
Kuid Annely hoiatas ka, et juuretis saab oma õige elujõu alles 3-4 leivateoga.
Seega olin ma eeliolukorras, sissetöötanud juuretis juba olemas, ega seda ei või raisku lasta minna. Eestis olla kasutusel isegi 70 aastased juuretised!


Sega peotäis juuretist 1 liitri käesooja veega. Lisa juurde niipalju rukkijahu, et moodustuks keefiri paksune kört. Lisa ka linnase ekstrakti. Kata kauss pealt rätiku või toidukilega (veel parem, kui mähid kausi teki sisse) ja jäta kauss sooja kohta hapnema ca 12ks tunniks (näiteks põrandaküttega ruumi).

Õigesti käärinud juuretisel on pealmine pind vahune – nagu oleks klaasi kalja valatud. Seejärel lisa paksu vahuga käärinud juuretisele 4 tl soola ja 1,5 dl suhkrut ja jahvatatud koriandrit. Lisa vähehaaval juurde rukkijahu ja peotäis nisujahu (nii kerkib taigen õhulisemaks). Taigen peab jääma nii paks, et sõtkudes hakkab taigen justkui lörtsuma. Nüüd võta peotäis taigent järgmiseks leivateoks ning pane karbiga külmkappi (juuretis seisab külmkapis värskena ca 2-3 nädalat). Karbi kaas jäta avatuks või tee õhuaugud sisse.

Ülejäänud taignale lisa soovitud lisandeid (seemneid, lihatükke, sibulat, rosinaid,pähkleid, kilu, jõhvikaid jne) Vormi taignast leib või aseta leib küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi või keraamilisse võiga määritud leivavormi, täida taignaga 2/3 vormist ja silu märja käega siledaks ning lase rätiku all soojas kohas ca 4-5 tundi kerkida. Mina kergitasin 50 kraadises ahjus 1,5 tunniga (aja kokkuhoid!)

Küpsetamine
Pane ahju põhja ahjuplaat veega ja pintselda paar korda küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni( u. 30 minutit)

Küpsetamine sõltub konkreetsest ahjust 1-1,5 tundi. Valmis leib panna märja käteräti sisse, et koorik kõvaks ei läheks.

Esimene leivategu õnnestus üllatavalt hästi ja 3 kg leivast jätkus vaid nädalaks. Tuleb juuretis uuesti käärima panna!

No comments:

Post a Comment