July 11, 2010

Jaanipäev Londonis


Üks täie mõistusega Põhjamaa inimene aasta kõige valgemat ööd juba tähistamata mööda ei lase. Suht kummaline on aga jaanipäeva tähistamine Londonis. Seekord just nii läkski. Jah, lõket me ei teinud ja jaanimardikaid otsima ei läinud ja võib ka öelda, et jaanipäev traditsioonilisel moel jäi seekord üldse vahele. See eest sai maitsta ja tunda suurlinna rütmi , sära ja tüütustki. Imetleda City klaasist kõrghooneid ja nende vahel sebivaid musta riietatud ametnike, kui töökat sipelgate armeed. Moodsa arhitektuuri pärlid Richard Rogersi projekteeritud Lloydsi panga hoone ja arhitekt Norman Fosteri loodud Gherkin sundisid pead kaua kuklas hoidma, et talletada suurepäraste vormide mängu.



Süüa Spitalfieldsi turul ehtne Inglise hommikusöök, mis oli rasvane ja tugev keretäis. Õige English Breakfast sisaldab praetud muna, praetud ja pooeks lõigatud tomatit, praetud šampinjone, krõbedaks praetud peekoniviile, ahjus grillitud vorste ja kuumaks aetud ube pluss röstsaiaviilud. Maitseks HP- kaste


Mõnus ja soe õhtu Docklandis kanali äärses lihtsas, kuid suurepärase Hispaania köögiga restoranis. Lähiümbruses toredad pruunidest tellistest vanad laohooned ja kraanad. Vaid väikese jalutuskäigu kaugusel siit askeldavad rahamaailma tuusad Canary Wharfis, mis on 80-ndate äribuumi ja raha sümbol.


Kuna meie hulgas oli ka sünnipäevalaps otsustasime viimase õhtu veeta restoranis Skylon. Enne veel imetlesime vaateid Waterloo sillalt. Keerad pead ühele poole- seal on Parlament, Big Ben ja Millennium Wheeli vaateratas, keerad teisele poole Oxo Tower, St. Paul's ja Gherkin. Peaaegu kõik need põhilised asjad, mis Londonist Londoni teevad.


Restoran Skylon asub Royal Festival Hallis, mis on ehitatud 50ndate alguses ja kehastab selle ajastu parimat stiili. Üsana hiljuti renoveeritud söögikoht koosneb grillist ja a la carte restoranist ning nende vahel asetsevast kokteilibaarist. Ruum on hiigelsuur. Avarust lisavad ka ülikõrge lagi ja hiigel-aknad, millest avaneb vaade Thamesile. Õigupoolest tundub saalis, nagu katust polekski peakohal. Taustamuusikat siin ei vajata, sest see tekib iseenest, kui mitmesaja pealine vägi sumiseb. Esialgu tundus see võõristavgi, kuid juba mõne aja pärast tundsin end suurlinna õhtusesse melusse sobitununa. Sissesulandumist hõlbustas kindlasti ka aperatiiviks võetud kokteil Skylon Spritzer, mis sisaldas õunalikööri, rabarbrit, sidrunit,greipi ja oli pikendatud vahuveiniga. Kergelt mõrkjas suvine värskendus.


Muide, restorani peakokk on soomlanna. Eelroogadest said proovitud artišokisüdamed, salati, ekstra peenikeste türgiubade, oliivide, tomatite ja feta juustuga.


Eriliselt maitsev oli krõbe krabiliha fenkoli ja aioliga.


Foie gras confit pošeeritud rabarbri ja mandlitega pälvis samuti poolehoidu.



Pearoaks valitud lambakaree oli hõrk ja erilise nüansi andis kohvi-kardemoni kaste (selle kombinatsiooni jätan meelde, et ise ka katsestada).


Piimapõrsas õunapüreega oli samuti hõrk suutäis. Veel sai maitsta Brasiiliast pärit külaliskoka hõrgutisi. Tema „sulest“ lambakael brasiilia ürtide, mee ja maisiga sai ka kiitvaid hinnanguid. Ainus magustoit , mida veel jaksasime proovida oli muljet avaldava välimusega. Nimeks roheline õun ja taldrikul ilutseski kena roheline pall. Karamellise kesta purustamise järel tuli seest välja kerge-kerge õunavaht mustsõstra coulisiga. Juures veel valget juustu ja siidriželeed.




Toidud olid elegantsed ja maitseküllased. Interjöör omanäoline, paeluv ja suursugune. Teeninduse kohta kahjuks nii palju kiidusõnu enam ei jagu. Naeratustega püüti küll vajakajäämisi kompenseerida, kuid koha vääriliseks seda pidada siiski ei saanud. Aga, kuna hästi söönud inimesel on hea tuju, ei lasknud me sellest ennast suuremat häirida.
Veel enne lennukile asutamist jõudsime teha pika lõuna Cha Cha Moonis, hiina nuudlirestoranis. mis kuulub ka meie Chedit luua aidanud ning maailma ühele suurimale restorani-ärimehele Alan Yau'le. Sai tuntuks selle poolest, et Yau proovis pakkuda head kvaliteeti väga heade hindadega. Enam kui aasta aega maksid kõik road seal 3.50 GBP. Kauem siiski vastu ei pidanud ning hinnad on tõusnud pea kahekordseks. Ent hea hinna-kvaliteedi suhe on see endiselt.
Tegime pilte inimestest, keda on ühte liitnud uus iPhone. Seda ühtekuuluvust olid nad nõus tähistama ühise sabatamisega.



Seekord oli London selline, järgmisel korral küllap juba midagi muud....

No comments:

Post a Comment