September 10, 2010

Coq au Vin


Klassikaline prantsuse talupojaroog, kana veinikastmes, on sügisõhtute soojendav kaaslane. Parima saab muidugi kukest, kuid kana sobib kah:)Tegemine nõuab veidi planeerimist. Soovitav on kana eelmisel õhtul veini sisse ligunema panna, aga üldjoontes valmistab roog ennast ise ja annab õige pea endast mõnusa aroomiga märku.


1 kukk tükeldatud või 8 kanakoiba või kintsu
pudel punast veini
umbes 200 g läbikasvanud suitsupeekonit
250 g šampinjone või metsaseeni
6 küüslauguküünt
4 šalottsibulat
võid ja õli pruunistamiseks
2 spl nisujahu
2 lehte loorberit
paar toekat värske tüümiani oksa või 1 spl kuivatatud tüümiani
soola, pipart
1l kanapuljongit
1 spl tomatipastat

pealeriputamiseks värsket peterselli


Sega omavahel vein, loorber, tüümian, sool ja must pipar. Aseta tükeldatud kukk või kintsud ja koivad marinaadi. Lase jahedas üleöö maitsestuda.
Pruunista hakitud peekonit pannil, kuni üleliigne rasv eraldub. Pane majapidamispaberile nõrguma. Sulata pannil 1 sl võid ja pruunista šalottsibulad. Tõsta kõrvale. Sulata pannil 1 sl võid ja pruunista poolitatud šampinjonid.
Tõsta kanatükid marinaadist ja kuivata majapidamispaberiga. Veereta kanatükke jahus. Sulata pannil ülejäänud või ja õli ning pruunista kanatükke mõlemalt poolt paar minutit. Aseta suurde potti, lisa vähehaaval segades kuum puljong kanatükkidele. Lisa marinaad, šalottsibulad, peekon ning tomatipasta. Hauta pliidil keskmisel kuumusel 1,5 tund, kuni kaste on paksemaks keenud ja kana küps. Seened lisa umbes tunni pärast. Serveerimisel puista üle hakitud peterselliga.



Lisandiks sobivad kartulipuder ja ahjukartulid. Mina tegin tüümianiga ahjuporgandeid.
Tükeldasin suuremad porgandid kangideks, piserdasin peale oliivõli ja raputasin peale lahke käega hakitud tüümiani. Pistsin nii umbes 15 minutiks 200 kraadisesse ahju.

No comments:

Post a Comment