November 11, 2010

Dolma


Pean tunnistama, et söögikohta nimega El Pashasse suhtusin teatava eelarvamusega ja ilmselt ilma kutsumata poleks ma oma samme sinna seadnud. Aga lahke pererahvas pakkus võimalust proovida ning ma võtsin kutse vastu. Toit oli koduselt ja armastusega valmistatud ning maitsta saime läbilõiget pea kogu menüüst. Kohustusliku Ceasari salatiga (mis igaks juhuks ka menüüs olemas) ei hakatud vaevama. Minu lemmikuteks jäid sel õhtul vürtsikas pommusalat (BADINŽAN) ja dolmad (WARAK ENAB).
El Pasha sisekujundus on sümpaatne kitš ja seda, et Lähis-Ida kohas vesipiipu saab tõmmata, on ette arvata. El Pashas on selleks sisustatud lausa terve teine korrus. 1001 ööd on siinsamas kohal. Kokkuvõtteks - tasub minna uudistama küll.

Purk viinamarjalehtedega ootas mul kapis juba suvest, veel enne, kui Nami Nami Kreeka koolitusel dolmadakiate valmistamist sain harjutada. Nüüd, siis oli viimane aeg viinamarjalehed purgist välja õngitseda ja rullima asuda. Lisaks riisitäidisele segasin juurde lambahakkliha ja sellega imehästi sobiva kaneeli ja vürtsköömned.

2 sl heledaid rosinaid 


4 sl dessertveini
purk viinapuulehti
4 sl oliiviõli
1
dl ümarateralist riisi (minul oli Arborio)

1 hakitud sibul
2 hakitud küüslauguküünt

4 sl seedermänniseemneid

1 sidrun
soola 

1 tl kaneeli

1 tl vürsköömneid
2 sl hakitud värsket peterselli

2 sl hakitud värsket münti
500 g lamba hakkliha

Sega rosinad veiniga, lase vähemalt 1 tund, soovitavalt üle öö seista. 

Kuumuta õli keskmise suurusega potis. Lisa riis, sibul, küüslauk, piiniaseemned, sidrunikoor ja maitseained. Alanda kuumust ning hauta madalal tulel 6-7 minutit, kuni sibul on kergelt klaasjas ja vürtsid võimsust kogunud. 
Lisa rosinad (koos veiniga) ja kuumuta umbes 3-4 minutit, kuni enamus vedelikust on aurustunud. (NB! Riis on sel hetkel veel toores).
Tõsta pott tulelt, sega juurde hakitud petersell ja münt. Lisa hakkliha.
Võta ahjuvorm ning laota selle põhjale ja külgedele mõned viinapuulehed (nt need, mis katki on rebenenud või täitmiseks liiga tillukesed). 
Laota viinapuulehed lauale, sooniline pind ülal. Aseta iga lehe varrepoolsesse otsa supilusikatäis täidist. Keera esmalt leht alt korra üle täidise, siis küljed sisse ja siis rulli. Aseta täidetud-rullitud viinapuulehed küpsetusvormi, “õmblus” allpool, nii et rullid on tihedasti teineteise kõrval. 
Kata pealmine kiht mõne terve viinapuulehega. 
Kalla vormi nii palju vett, et rullid oleks pea-aegu kaetud. Pressi peale sidrunimahl. Aseta mõni raske taldrik või kuumakindel kauss raskuseks peale, et dolmad üles ei kerkiks ja end lahti ei rulliks. Pane vorm ahju umbes tunniks. 
Dolmasid võib serveerida vedeliku seest soojana. Sobivad ka nõrutatult ja külma roana. Juurde sobib suurepäraselt tzatziki või nõrutatud jogurt. Mina tegin lapse rõõmuks ka sidrunikartuleid.

2 comments: