December 10, 2010

Pehme piparkook


Varajane talve saabumine mind suurt ei rõõmustanud. Suvi, kaunis ja eriline, oli kui õrn puudutus, mis hetkeks riivas ja läinud ta oligi. Isegi porist sügisilma ei jõudnud nautima hakata, enne jäätus kogu maailm ja taevaluugid on pidevalt pärani valla, et alla raputada lund ikka rohkem ja rohkem. Igikestev lumi ja jää. Ilus küll, kuid kalk ja külm.
Egas ilma vastu saa. Enamasti on ta ikka kas liiga külm või pisut kuum. Parem on varustada end karvamütsi ja soojade käpikutega ning oludega kohaneda. Tuleb tunnistada, et pikapeale hakkan talve sisse elama ja lepin sellega, et lumelabidat enne aprilli nurka ei viska. Lumevangis vaevlemise asemel rõõmustan lisaja üle, mis kui kingitus kiirel jõulueelsel ajal sülle kukkus.
Piparkoogitaina tegin valmis ja panin ootele. Kuniks tainas maitset kogub maiustasin pehme piparkoogiga. Retsepti leidsin Namist ja kiirelt valimis vürtsikas kook. Tuba sai täis jõululõhna, meel rahu ja keha kosutust.



100 g võid
1,5 dl tumedat muscovado suhkrut
2 muna
1 dl maitsestamata jogurtit
1 dl pohlamoosi
3 dl jahu
3 tl piparkoogimaitseainet
1 tl küpsetuspulbrit

Kaunistuseks pekanipähkleid

Hõõrusin toasooja või suhkruga kreemjaks. Lisasin ükshaaval munad ja segasin ühtlaseks. Segasin juurde jogurti ja pohlamoosi. Lõpuks lisasin maitseainete ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Katsin 20 cm koogivormi põhja küpsetuspaberiga, määrisin servad võiga ja valasin taina vormi Küpseasin 170 kraadi juures tund.
Jahtunud koogi võib hiljem pooleks lõigata ja veel pohlamoosi vahele määrida. Mina seda teha ei jõudnud, kannatmatud asusid veel sooja koogi kallale.

2 comments:

  1. tahaks ekraani hammustada:) vaatasin, et oled retsepti nii mugavalt lihtsamaks mugandanud, aga tegelikult vist ainult hapukoor ja vürtsid ongi asendatud:) väga ilus ja isuäratav.

    ReplyDelete