September 8, 2012

Kitsejuustust sõrnikud marjakastmega




 Mulle meeldivad pikad ja laisad nädalavahetusehommikud, mil ei pea kuhugi kiirustama, ega kella vaatama. Hommikusöögil võib vabalt lasta lõunani venida. Nojah, ega selliseid lukshommikuid tihti ette ei tule. Enamasti tekib ka nädalavahetusteks palju plaane ja ajakava kipub tihedaks minema. Vahel on lihtsalt vaja öelda stopp ja kõik plaanid ära jätta.  Lihtsalt olla. Kasvõi terve päev pidžaamas uimerdada. No siiski mitte söömata!
Siis, kui külmkapis leidub head kohupiima, on puhas rõõm sellest väikesed armsad sõrnikud küpsetada. Värsked marjad, nii kaua, kui neid veel on, kuuluvad kindlasti ilusa hommiku juurde. Laisa puhkepäeva  tähistamiseks võib marjakastet elavdada sortsu vahuveiniga. Pühapäevad selleks ju ongi, et pühitseda.
 Nojah, kui hommikul ikka kuidagi ei jõua, sobib roog ka ülihästi õhtusöögi lõpetuseks pakkuda.



 500 g kitsepiimast kohupiima (sobib ka Saidafarmi harilik kohupiim)
1 muna
 näpuotsaga soola
1 spl suhkrut
7-8 spl nisujahu

lisaks jahu paneerimiseks( u 3 spl)
õli praadimiseks

300 g mustikaid, vaarikaid või teisi meelepäraseid marju
3-4 spl suhkrusiirupit
100 ml vahuveini (Lambrusco)

Sega kõik ained kausis omavahel. (Jahu lisan tavaliselt tunde järgi, kui kohupiim on vedelam, kulub seda rohkem.) Tõsta lusikaga väikesed pätsid, veereta neid jahus ja vormi peopesas ringikujulised pätsid. Kuumuta pannil õli ja küpseta sõrnikuid mõlemalt poolt paar minutit, kuni nad on kaunilt kuldpruunid. Tõsta kõrvale.

Puhasta marjad, lisa sukrusiirup ja surista sauseguriga ühtlaseks. Lisa vein ja sega. Serveeri koos sõrnikutega.

Sõrniku taina võib ka teha kitsepiimast tehtud toorjuustuga. Siis on kitsepiima maitse veelgi intensiivsem. Kitsepiimast  tehtud kohupiimaga tulevad mahedamad koogid. Söövad isegi need, kes väga kitsejuustu ei armasta, või arvasid, et ei armasta:)





3 comments:

  1. ehh, ma tegin ka ükshommik perele kitsejuustuga sõrnikuid ja küll olid neil krimpsus näod ja soig a la kus on tavapärane maitse ja muu jura. ise olin aga rahul :)

    ReplyDelete
  2. Piret, see "kitsejuustusõrnikud marjakastmega" kõlab minu meelest korraga nii uhke/peen, kui ka nii kodune! Isuäratav ja ilus niikuinii!

    ReplyDelete
  3. Häh, Maarja, sulle jäi siis ju rohkem:)
    Juc, see kas asi on peen või tavaline sõltub ju alati vaatenurgast:)

    ReplyDelete