September 12, 2012

Mustikased polentakoogid vaarikasorbetiga




Polenta on Põhja -Itaalia köögile omane maisimannast puder.
Lisaks Itaaliale on polenta populaarne ka mujal Vahemere piirkonnas, aga ka näiteks Argentiinas ja Brasiilias.
Polentat süüakse soojalt vähese võiga, kuid selle võib ka jahtuda ja tahedamaks tõmbuda lasta. Vähese veega keedetud polenta surutakse kandilise vormi põhjale, lastakse jahtuda. Seejärel tükkideks lõigatuna on seda hea praadida või grillida. Mõnikord segatakse polentat juustuga näiteks Parmesani või Gorgonzolaga Serveeritakse kas suupistetena erinevate lisanditega, kõrvalroa või hommikusöögina.

Seekord inspireeris polenta mind oma kauni kollase värvi pärast. Siniste mustikatega imekena kooslus. Ettevaatust, kui tainasse mustikad sisse segada, siis “määrivad” need kauni kollase tuhmiks. Seepärast on kavalam mustikad vormi põhjale poetada ja seejärel tainas vormi valada.  Koogi võib  ka küpsetada suuremas koogivormis, kuid siis peaks arvestama  pikema küpsetusajaga. Pakun, et umbes tunniga peaks 24 cm läbimõõduga vormis küpsema.  Mina kasutasin koogikeste tegemisel muffinivorme.


12 tk

2 muna
100 g suhkrut
125 g rapsiõli
140 g nisujahu
60 g polentat
125 ml Sauternes´i  või õunamahla
200 g mustikaid
1 tl vanillipastat  või vanillisuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Lisa õli ja Sautern või õunamahl. Sega eraldi kausis jahu, polenta, küpsetuspulber. Lisa jahusegu munasegule ja sega juurde vanillipasta. 

Kuumuta ahi 180 kraadini. Pane muffinipanni igasse auku paberist vorm, raputa põhja mustikaid. Vala tainas vormidesse, jäta kerkimisruumi. Küpseta 20-30 minutit. Lase 5 minutit kookidel vormis jahtuda.

Serveeri koos  vaarikasorbetiga.

500 g vaarikaid
100 g suhkrut
2 munavalget

Purusta vaarikad ja suhkur sauseguriga. Suru segu läbi sõela. Vahusta munavalged ja sega marjapüree hulka. Pane segu sügavkülma ja lase külmuda vähemalt 4 tundi. Enne serveerimist tõsta sorbett veerand tunniks toatemperatuurile. 



1 comment:

  1. Aaah,polenta!!! Selo suvel põgusalt Bergamos peatudes leidsin oma unistuste söögisihi - Bergamo vanalinnas on polenta söögikohad üksteises kinni. Keset platsi oli lausa säärane kiirsöögikoht, kus said valida oma polenta juurde ükskõik millise raguu. Iga restoran pakkus polentat.
    Õnneks on polenta ka meil juba üsna levima hakanud. Mul algab ikka iga sügis grillitud polentaga, millel tükk gorgonzolat või lardot :-) Ju ma olen siis peast venetolane või lombardlane :-)
    Aga magusa poolest rääkides ostsin mõni aeg tagasi väga mõnusaid polenta cookiesid NOP-ist. Proovisin pakendil oleva aineloetelu järgi ise ka teha, aga ei õnnestunud. Seega järgmiseks katsetan sinu siinse retseptiga, sest: polenta massidesse!!!

    ReplyDelete