February 27, 2013

Glamuurne emu




Austraalia emud on nagu surisevad  päikesepatareid, millele ei ole võrdset. Nende nahast saadavasse õlisse on talletunud kogu tervendav päikseenergia, tänu millele nad  miljonite aasta jooksul välja surnud pole. Dinosaurusilindude rikkalike omadustega tervendavat õli on aborigeenid kasutanud juba  tuhandeid aastaid. 
Emud kohanesid  küllaltki hästi isegi  meie Eesti külmaga. Muhu saarel, Nautse külas, Laasu talus on kõige kauem tegustsenud jaanalinnufarm Eestis. Talu perenaine Helena ja peremees Elmet  on  alati säravad päikselised inimesed. Oma talus kasvatavad nad peale jaanalindude veel teisigi eksootilisi loomi ja linde.  Kasvadike seas on  ka päikesepatareiks tituleeritud emu.
 Emu on oma kogult  jaanalinnust väiksem, tema sulg on kaheharuline ja varbaid on tal jaanalinnu kahe asemel kolm.
Emu liha ja nahk on  hinnatud kaup. Ühest linnust saab vaid 10 kilo liha, kuid emu rasv aitavat 100 haiguse vastu. Väärtuslikud on veel suled ja emuõli.  Sõna “emu”  on araabia päritolu ja tähendab otsetõlkes “suur lind”.  Linnu kõrgus seistes ulatub 1,6-1,9 meetrini  ning kaalub see iludus umbes 30-45 kg. Austraallased kasutavad sageli halvustavat väljendit „rumal nagu emu“, seepärast, et emu on ebatavaliselt uudishimulik ja jõuline lind.
Emuliha jõudis minuni juba tartariks peenestatud kujul.  See liha sarnaneb vägagi jaanalinnu omale, on vaid veidi tumedama värvusega. Seepärast polnudki muud tegevust enne sööma asumist, kui sobiv maitsestus hõrgule lihale anda. Et mitte kõiki maailma maitseid ühe liha peal korraga järgi proovida jagasin portsu kaheks. Esimene osa sai roheliselt ja hapukamalt maitsestatud. Teises domineerisid tulisemad maitsed ja soojemad nüansid. Kui nüüd küsida, kumb maitse oli parem, jään vastuse võlgu. Maitsega on ikka nii, et sõltub meeleolust, ajast ja kohast. Mulle sobisid lausa mõlemad korraga. Tatrapliinid tegin nii.



250 g fileed (jaanalinnu või emu või veise sisefilee)
1 sl laimimahla
2 sl kappari marju
1 sidrunheina vars
1cm viil ingverit
2 küüslauguküünt
soola
pipart
värsket koriandrit
3 sl külmpressitud oliiviõli

 Peenesta filee terava noaga või hakklihamasina abil. Haki küüslauk, ingver ja sidrunheina valge osa hästi peeneks. Nõruta kapparid ja haki peenemaks. Sega kausis laimimahl ja õli. Lisa juurde hakitud ingver, küüslauk, sidrunhein ja kapparid. Sega juurde koriander ja peenestatud liha. Sega hästi läbi ja lase maitsetel tõmmata. Serveeri röstsaial või tatrapliinil.


250 g fileed (jaanalinnu või emu või veise sisefilee)
väike tšillikaun
2 sl apelsini mahla
1 sl seesamiõli
1 sl soja kastet
2 küüslauguküünt
musta pipart


Peenesta filee terava noaga või hakklihamasina abil. Pigista apelsinist mahl ja sega juurde seesamiõli ning sojakaste. Haki küüslauk ja tšilli peeneks. Kui soovid vähem vürtsikat eemalda tšilli seemned enne hakkimist. Sega  küüslauk ja tšilli kastme hulka ja lisa juurde  peenestatud liha. Sega hästi läbi, maitsesta pipraga ja vajadusel lisa soola. Serveeri röstsaial või tatrapliinil.


No comments:

Post a Comment