March 20, 2013

Chia seemnetest puding apelsiniga



Kevad ongi kohal. Tuli vaikselt ja hästi  veel aru ei saa, et kohal on. Aga valgus  on ere ja annab jõudu. Loob uue alguse kasvule. Esimesed seemned on külvatud, nüüd tahaks kogu aeg käsi põsakil aknal istudes valvata, millal uus elu endast märku annab.
Ootamise ajal võib ennast  muidugi turgutada nende seemnetega, mis seekord mulda ei läinud.
Minu lemmikud  on juba pikemalt chia seemned. Need pisikesed imeterad jõuavad pea iga päev minu hommikupudrule või jogurti hulka ja smuuti sisse. Elujõu allikaks peetavad seemned  on rikkad valkude,B vitamiinide, antioksüdantide ning  mineraalide poolest. 



Chia seemned sisaldavad:
6 x rohkem kaltsiumi kui piim
15 x rohkem magneesiumi kui brokkoli
3x rohkem antioksüdante kui mustikad
3x rohkem rauda kui spinat
2x rohkem kaaliumi kui banaan
Rohkem kiudaineid kui linaseemned
Rohkem valku kui oad, soja või herned

Neid  seemneid on kutsutud lausa indiaani jooksjate toiduks, sest chia seemned annavad uskumatult palju energiat ning kaitsevad keha vedelikukao eest. Supilusikatäis  imeseemneid on piisav ühe inimese päevase jõuvaru tagamiseks!  Chia eemaldab jääke ja mürkaineid organismist. Nende seemnete toitainete vahekorrad on  paremini tasakaalus, kui enamikel  teistel teraviljadel ja seemnetel. Seepärast peavad paljud chia’t looduse täiuslikuks toiduks. Tervislikud õlid ja lahustuv kiudaine toimivad koos. Neid on lihtne seedida, ei pea eelnevalt jahvatama nagu seda tuleb teha linaseemnetega, et neist midagi kasulikku kätte saada. Ja peale kõige selle kasuliku on need terad ka hästi maitsvad. Palju parema maitsega ja tunduvalt tõhusamad tervendajad kui linaseemned, rääkimata  üsna hullu maitsega aga kasulikust linaõlist.
Chia seemnete erakordsest toiteväärtusest ja raviomadustest võib lähemalt lugeda siit.
Kui  segada  supilusikatäis Chia seemneid tassitäies vedelikus, jättes selle seisma umbes 30 minutiks, avastad peagi, et tassis pole ei vesi ega seemned vaid peaagu kallerdunud želatiini taoline ollus. Seega sobivad Chia seemned hästi ka magustoitude valmistamiseks. Kui juba tervendamiseks läks, võtsin appi ka mandlipiima. Kodus mandlipiima tegemiseks tuleks  mandleid leotada üleöö. Seejärel loputada hoolikalt ja mikserdada blenderis või saumikseriga koos puhta veega, vahekorras 1:3. Võib lisada veidi vaniljeekstrakti ja  näpuotsatäis soola või mett. Kurnata saadud segu sõelal  läbi marli ja pigistada kogu vedelik välja. 
Mandlipiimast ülejäänud mandlimassi võib kasutada kookide küpsetamiseks, aga milline kook minu mandlipiima ülejääkidest tuli, sellest juba järgmine kord. Valmis kujul mandlipiima leiab ka suurematest poodidest ja ökopoodide valikust.



Chia puding apelsiniga


500 ml mandlipiima
2,5 dl chia seemneid
4 sl vahtrasiirupit 
2 tl mandli ekstrakti
kaneeli
2 apelsini

Sega chia seemned piima hulka, lisa vahtrasiirup ja mandli ekstrakti. Lase segul külmkapis pool tundi paisuda. 
Fileeri apelsinid. Lao apelsinid ja puding kihiti magustoidu kaussidesse, raputa peale kaneeli.




Kaunist kevade edenemist ja  pakatavat elujõudu!


7 comments:

  1. Oskad soovitada, kus saab Tallinnas Chia seemneid osta?

    ReplyDelete
  2. Anna, mina olen enamasti ostnud Biomarketist.

    ReplyDelete
  3. Need Chia seemned on väga huvitvad, peaks proovima! Aitäh et tutvustasid neid imeseemneid!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kristel, tore, et need seemned huvi äratasid, proovi tingimata.

      Delete
  4. Annan ka teada, et inspireerituna Sinu postitusest, ostsin ka kaks pakki Chia seemneid - ühe endale proovimiseks ja teise vanaemale. Vanaema on mul just selline, kes alati kõiksugused uued tervisetooted järele proovib. Ja kuna ta näeb 76aastaselt välja nagu 56aastane ja olemine on tal nagu 36aastasel, siis võib tema "juhtumi" pinnalt öelda, et need tervisetooted tõesti toimivad! Nii et kui mina 76aastaselt superhea välja näen ja terve nagu purikas olen, siis võibolla pean ma aitähid just Sulle ja Chia seemnetele ütlema... ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maarja, tervitused reipale vanaemale! No ütle veel, et ainult "moeasi":)) Aga, nagu näha on Sinu vanaemal ka väga hea toetajaskond, kes pakikesed kohale viib, selline hoolitsus teeb imet, seemned ainult õige pisut aitavad kaasa:) Uuri siis järgi, mis vanaproua arvas.

      Delete