November 14, 2013

Kõrvitsasupp lehtkapsaga



Kui kõrvits on juba lõhki lõigatud jagub sellest iga toidu sisse ja kõrvale. Aga suppi peab külmal ja hallil päeval  saama. See on vana hea ja äraproovitud supp, aitab alati. Eriliseks teeb selle seekord moodne lehtkapsas. No ilmselt vist on lehtkapsas juba küllalt vana köögivili, kuid rambivalgusesse on ta tõusnud just viimastel aastatel. Väljamaised toidublogid, -ajakirjad ja  suurlinnade trendirestoranid on lehtkapsa lainele häälestatud.  Lehtkapsas on popp. Meilgi pressib see mõnus kapsaline ennast üha rohkem taldrikutesse. Mulle pressis ta end lausa peenrasse. Kasvas ilma erilise hooleta kauniks käharaks. Mõni  taim oli  nii ilus sinakaslilla helgiga, teine kaunilt smaragdroheline ja nende nahkjad tugevad lehed on nii mõnusad. Lisaks on see kapsas ka HIRMUS maitsev. No nii maitsev, et suvel panid kapsaussid või miskid muud satikad mul pooled kapsalehed pintslisse. Õnneks sügise poole nende isu rauges ja tubli kapsaline kasvatas usinasti uusi lehti. Neid nahkjaid lehti võib peenralt vabalt korjata, kuni külmade tulekuni välja. Lehtkapsast on hea aurutada või siis ahjus kergelt  krõbedaks röstida.  Ja HIRMUS maitsvad asjad lihtsalt kuuluvad salapärasesse ja tontlikku novembrisse. Igatahes supp sai nii hea, et tasub kohe topelt kogus teha.



 Kõrvitsasupp lehtkapsaga

2-le


2 spl võid
1 sibul
2 küüslauguküünt
pöidlasuurune jupp ingverit 
2 dl punaseid läätsesid
1 l puljongit( kana- või juurvilja)
2 dl kõrvitsapüreed (500 g kõrvitsat)

lehtkapsast
oliiviõli
meresoola

Lõika kõrvits sektoriteks, eemalda seeemned ja küpseta 200 kraadises ahjus pehmeks, selleks kulub umbes pool tundi. Eemalda kõrvitsalt koor ja töötle viljaliha sauseguriga püreeks.

Haki sibul ja küüslauk  ja ingver peeneks. Loputa läätsed. Sulata poti põhjas või hauta selles sibulat kuni see muutub klaasjaks. Lisa küüslauk ja ingver. Kuumuta veel minuti jagu ja kalla peale  kuum puljong ja lisa läätsed. Hauta tasasel tulel, kuni läätsed on pehmed. Lisa kõrvitsapüree.

Pese lehtkapsa lehed ja suru majapidamispaberiga kuivaks. Lao lehtkapsas  küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nirista peale oliiviõli ja raputa meresoola. Küpseta 200 kraadi juures umbes 7 minutit, kuni lehed muutuvad krõbedaks. Jälgi, et kõrbema ei läheks. 

Vala supp kaussitesse ja tõsta krõbedad lehtkapsa lehed peale. 




No comments:

Post a Comment