December 24, 2013

Jõulupraad


Jõulud ukse ees ja peas miljon võimaliku retseptikanditaati. Millist võtta, mida jätta, mis on see kõige õigem pühadelaual troonima? Peale pikka heitlust ja võitlust selgus liider. Mina annan taaskord võimaluse traditsioonilisele seale. Vormin ta rulliks ja tilgutan peale hapukat kirsikastet. Kaunilt sillerdava krõbeda kamara õnnestumiseks peab enne ahju panemist liha korralikult kuivaks tupsutama. Ikka väga hoolikalt tuleb sellesse suhtuda!  Seejärel oliiviõliga uuest üle pintseldada. Alul peab liha ahjus kõva kuumusega ehmatama, seejäre taskesi pehmeks küpsetama ja siis on just täpselt see mida vaja. Pere on koos, lapsed laia  ilma pealt kokku korjatud. Pühad võivad alata. Tänud lähevad DH-le retsepti eest ja Fiskarsile ürdipoti eest. Tänu sellele nutikale potikesele päästsin ma ilma meelevallast jupikese oma sidrunitüümianist, mis nii imeliselt lõhnas ja kaunilit kollasetäpiliste lehtedega uhkeldas. Selge see, et see ilu poleks kauem seal porimülkaks moondunud peenras vastu pidanud. Nüüd on tore hurmavalt lõhnava ürdiga jõulupraele elu sisse puhuda.  Lisaks ürdipoti nutikale põhjale, mis ei lase taimejuurtel läbi vettida, kuid lisab niiskust jaokaupa on potiga koos kaasas käepärased ürdikäärid. Nendega on ikka ülimõnus lehekesi naksata. Tundub, et olen neist sõltuvusse sattunud ja puistan tüümianit rohkelt oma talveroogadele, aga selleks ta ju sobibki ideaalselt. Ahjaa, täiusliku lihatüki leiab kindlasti Keskturult.


Jõulupraad

2-3 kg  läbikasvanud triipudega sea  kõhutükk kondita
meresoola
oliiviõli

Täidis:
1 sl õli
1 sibul
5 küüslauguküünt
2 sl tüümianilehti

peterselli
100 g kuskussi või murendatud tumedat tahket saia
1 muna
1 sl sinepit (seemnetega)
30 g pistaatsiapähkleid
100 g kirsikastet
musta pipart veskist



Kirsikaste:
1 sl õli
1 sibul
1 sl tüümianilehti
500 g külmutatud kirsse
1 apelsiini koor
60 ml tsitruslikööri
80 ml punast veiniäädikat
150 g tumedat muscovado suhkrut
meresoola
musta pipart veskist

Pane seakülg lõikelauale kamaraga pool ülespoole. Jooni terava noa ja joonlaua abil kamar ühe sentimeetriste vahedega. Raputa peale meresoola ja jäta liha külmkappi 2-3 tunniks maitsestuma. 


Samal ajal, kui liha maitset kogub valmista kirsikaste. Kuumuta õli pannil ja lisa hakitud sibul ja tüümian. Kuumuta mõned minutid, kuni sibul kergelt pruunistub. Lisa kirsid, apelsiinikoor, liköör, äädikas, suhkur, sool ja pipar ning sega. Lase segul keema tõusta ja keeda 30 minutit keskmisel kuumusel kuni vedelik on vähenenud ja segu on läikiv ja siirupine. Lase täielikult jahtuda.

Valmista täidis: kuumuta õli pannil, lisa hakitud sibul, hakitud küüslauk ja tüümian ning kuumuta keskmisel tulel 5 minutit. Pane segu kaussi, lisa kuumutatud kuskuss või murendatud sai, muna, sinep. Hakitud pähklid, kirsikaste, sool ja pipar. Sega. 
Kuivata seakamar majapidamispaberiga. Keera liha kamaraga pool alla. Määri segu lihale ja keera liha rulli. Seao majapidamisnööriga kinni. 


Pühi liha pind veel hoolega paberiga kuivaks. Määri oliiviõliga ja puista pinnale soolahelbeid. 
Pane liha 220 kraadini soojendatud ahju ja küpseta 20 minutit. Vähenda kuumust 200 kraadini ja küpseta veel umbes 40 minutit, kuni liha on küps. Võta ahjust, kata fooliumiga ja lase puhata umbes 15 minutit. 
Lõika liha viiludeks ja serveeri koos kirsikastmega.



2 comments:

  1. Noo, oleks ma vaid teadnud, et teie peres NIIIIIIII ilusat seapraadi saab, ma oleks ennast vaikselt sinna kaugelt koju tulnud laste sekka käopojaks sokutanud (ja siis suurema osa praest ise ära söönud... ;D). Väga pühadevääriline roog igatahes!

    Ja kui tohib uurida, siis kust need hunnitud initsiaalidega servjetid pärit on?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaksteist, üks tore käopoeg on alati oodatud:) ja mis puudutab servjette, siis tahaksin muidugi rääkida südamliku loo, kuidas need meie pere reliikviana on edasi antud põlvest põlve, aga pean siiski tunnistama, et nii uhket lugu mul rääkida pole. Aus vastus on, et Hemtexist ostsin ja kuna initsaalid sobivad võin need ise kunagi edasi pärandada:)

      Delete