November 1, 2011

Ploomikook tamarindipastaga



Ploomid ja tamarid on aasia köögis hea läbisaamisega. Koogis neid koos kohata oli minu jaoks uus kogemus ja vägagi nauditav. Algretsept soovitas ploome madeiras marineerida, mina kasutasin viimase puudumisel Põltsama Kuldset. Töötas nagu valatult. Maitse sai kurkukõditavalt hapukas. Vanillijäätis sobib juurde magusaid nüansse lisama.


Troopilise tamarindipuu ehk india datli vili on magushapu maitsega, kasutatakse seda enamasti aasia ja ladina-ameerika retseptides. Tamarindi müüakse kuivatatult või ekstraktina. Üks põhikomponente India ja Kagu-Aasia karrides, tšatnides, suppides ja paljudes teistes roogades. Tamarindimahla kasutatakse Lähis-Idas ja Lääne-India saartel värskendavate jookide valmistamiseks. Samuti on tamarind tuntud Worchestershire kastme koostises. Mina kasutasin kuivatatud tamarindi, mis oli soetatud Piprapoest. Leoatasin seda üleöö vees ja keetsin seejärel umbes veerand tundi. Seejärel pressisin läbi sõela, et vabaneda seemnetest. Koogi tarvis kasutasin vaid paar lusikatäit. Ülejäänud sulgesin purki ja panin külmkappi magus-hapude kastmete ootele.



Põhi:

2 dl täisteranisujahu
soola
½ dl heledat muscovado suhkrut
80 g külma võid
1 muna

Ploomitäidis:

300 g ploome
1 spl sidruni mahla
2 spl Põltsamaa Kuldset
2 spl heledat muscovado suhkrut
2 cm ingverit
1 tl kaneeli
4 tera nelki
2 spl maisitärklist

Tamarindipuru:

50 g pehmet võid
2 spl heledat muscovado suhkrut
2 spl tamarindipastat
1 dl täisteranisujahu


Valmista tainas. Sega jahu, sool, suhkur ja külm või ning muna köögikombainis, kuni ühtlase tainapalli moodustumiseni. Keera tainas toidukilesse ja lase külmkapis tunnike taheneda.

Samal ajal valmista ploomitäidis. Poolita ploomid ja eemalda kivid. Lõika viljad sektoriteks. Kalla ploomidele vein, sidrunimahl, suhkur, ingver, kaneel ja uhmris peenestatud nelk. Lase maitsestuda umbes tund.

Pane ahi soojenema 200 kraadini. Rulli tainas jahusel pinnal ümaraks ja suru lahtikäiva vormi põhjale ning äärtele. Minu vorm oli 20 cm läbimõõduga. Puhasta ääred liigsest tainast noaga. Sega maisitärklis ploomitäidisega ja kalla tainapõhjale. Küpseta pirukat ahjus 20 minutit.

Valmista tamarindipuru näppides ained kausis sõmeraks puruks või hakkides noaga lõikelaual. Võta kook ahjust ja puista peale tamarindipuru. Jätka küpsetamist veel 20 minutit. Lase koogil jahtuda enne serveerimist.

1 comment:

  1. Tamarind on tegelikult hästi tänuväärne toiduaine ja ploomikoogis kindlasti kui kirss tordil. Vietamist tõin päris mitu pakikest tamarindiga kaasa: seal on igas köögis veidike tamarindi veega leos ja salatite-mereandid juurde üks peamisi hapustajaid. Aitän Piret, et meelde tuletasid :)

    ReplyDelete