Minu poevõrku jäi kaunis saak värsket kilu. Sel hetkel polnud mul kilu soolamisest õrna aimugi, aga loomulikult tahtsin ma proovida.
Need kalapojad olid nii ahvatlevad, mustvalgel seisis sildil kirjas, et on värske kilu. Ostusoov oli selge murdosa sekundi jooksul. Ei hakanud tuvastama ja pead murdma, kas on ikka õige kilu või hoopis tema suurem vend räim. No heeringas see päris kindlasti polnud. Teadja mees Korzets pajatab, et kilul ja räimel on kõige lihtsam vahet teha näpuga katsudes. Räime kõhualune on sile, kilul jälle kare.
Vürtsikilude soolamises pole midagi keerulist. Nagu kala soolamisel ikka, puistad aga vajaliku peotäie vürtse kalade sekka ja seal nad siis kuivmarinaadis maitset koguvad ja seistes aina paremaks muutuvad. Vedelik tekib aja jooksul soola mõjul. Nojah, kogused ja peotäie suurused on kõigil erinevad, aga sealt see maitsenüanss tulebki. Täpset spikrit anda on raske, eks ta selline tunde ja katsetamise asi ole. Kõige raskem osa on see kannatlik ootamine, millal maitsta saab. Paar päevakest peakas siiski ootama esimese ampsuga, aga mida aeg edasi seda paremaks kalakesed muutuvad. Kahjuks seda kõige magusamat ampsu vist ei jõuagi ära oodata, enne saab kauss tühjaks.
Poes on saadaval ka SM valikus kiluvürts (koosneb: must pipar, koriander, muskaatpähkel, ingver, nelk, kaneel, kardemon ja rosmariin), kuid mulle tundus see tee liiga lihtne. Tuhnisin enda maitseainete riiulis ja valisin kalade jaoks olemasolevast valikust välja järgmised:
Kiluvürts
rohelist pipart
rose pipart
musta pipart
valget pipart
valget pipart
vürtsi
nelki
kaneeli
kardemoni
koriandrit
muskaatpähklit
ingverit
loorberit
meresoola
sutsuke suhkrut
Vürtsid uhmerda peeneks. Sega juurde sool ja suhkur. Siis veereta kalakesi segus. Lõpuks lao kõik kenasti ritta, ülejäänud vürtsipuru sura vahele ja pane midagi toekamat külmkapist vajutuseks.
Muidugi on kilu kõige parem serveerida lihtsalt niisama mustal rukkileival. Härra Korzetsi soovituste juurde tagasi tulles meenus mulle kena õhtupoolik möödunud suvest. Vastavatud Lennusadama kohvikus “Maru” jagas kirglik kala- ja toidumees Korzets koos oma pojaga kalavalmistamise nippe. Soovitusi oli nii- ja naasuguseid, kuid üks lihne nipp jäi kummitama. Sorisin veidi oma märkmetes ja kaevasin välja. Ülemarineeritud kilud. Sõnaka härra variant oli porru ja punase sibulaga. Mina asendasin need kapis leiduvat kasutades murulagu ja küüslauguga. Sai šarmikas:) Loomulikult sobib tuunida ka neid ilusaid pildiga karbis kalakesi.
Ülemarineeritud kilud
100 g vürtsikilu
murulauku
tilli
1 küüslauguküüs
1 sl kappareid
1 tl sinepit
1 tl sidruni mahla
2 sl oliiviõli
Haki maitseroheline ja küüslauk. Purusta kapparid noaga. Sega juurde sinep, sidrunimahl ja oliiviõli. Tõsta kilud marinaaadi ja lase pisut maitset koguda. Serveeri rukkileival.
super-ilusad pildid, Piret! ja muidugi kilu ise on ka üliahvatlev - eriti põnev on see ülemarineerimine! tõesti! ma ei ole üldse kilufänn, aga ajasid mul sellise isu peale, et paluks või endale kulleriga neid siia saata:)
ReplyDeleteTänud Silja! Paneks Sulle suutäie soolast teele, aga said kahjuks juba otsa:)
ReplyDelete