May 25, 2009

Gazpacho blanco


Ühel varakevadisel lõunal, kui kesklinn tundus mõttetu koht, kuid linnast lahkumiseks nappis aega, leidsin end Kadriorust. Mõnusalt vaiksed tänavad,räämas ja ülesvuntsitud puumajad,salapärased hoovid. Tundub, et aeg liigub siin teistmoodi, kui paar trammipeatust eemal. Seda mõnusat kulgemist on hea jälgida ka Nopis, kus noored mammad oma pisipõnnidele kehakinnitust pakuvad, prouad viimaseid kuulujutte vestavad ja kontorirotid hetkeks vabadust naudivad.
Nautisin minagi koos gazpacho blancoga, mis oli kevadiselt värskendav ja mõnusalt küüslaugune.
Gazpacho aga jääb mind kummitama veel kauemaks ja varsti leian end googeldamas, eesmärgiks sobiva retsepti otsimine. Klassikaline hispaania köögist pärinev külmsupp koosneb mandlitest, küüslaugust ja saias. Minu variant erinevate retseptide põhjal sai selline:

pakk mandlilaaste
2 küüslauguküünt
2 pikka kurki
veidi vett
suts jogurtit
soola
musta pipart
sidrunimahla
oliivõli

Leota mandlilaste vees. Osa jäta kaunistamiseks. Koori ja tükelda kurk. Purusta köögikombainis nõrutatud mandlilaastud ja küüslauk, lisa kurk, sidrunimahl ja oliivõli. Kalla juurde sorts vett sobiva konsistentsi saavutamiseni. Maitsesta soola ja pipraga.
Lase tunnike külmkapis seista ja serveeri mandlilaastudega.
Lihtne, kiire ja maitsev. Usun,et sellest saab minu suvine lemmik. Testisin sobivust ka koduste peal, sobis neilegi.

6 comments:

  1. Ilus ja põnev. Ma sellist pole saanudki, olen proovinud vaid hispaanlaste ajoblancot (mandel-küüslauk-tahke sai-oliiviõli; nami-namis retsept olemas).

    ReplyDelete
  2. jaa, nägin seda nami-namis, tahtsin, aga ilmtingimatta kurgiga proovida ja sai selline. Õiget ajoblancot peaks kindlasti ka proovima, tundub põnev

    ReplyDelete
  3. Väga isuäratav. Ilmad juba soojad ja tahes-tahtmata tekib külm-suppide järgi isu:)

    ReplyDelete
  4. Tänan Ragne,kurk ja mandel osutusid ka väga heaks koosluseks.

    ReplyDelete
  5. Ja kuhu jäid viinamarjad? :-P Jooksin eile NOP-i vihma eest varju ja võtsin ka ühe valge gazpacho. No oli tore, kuigi poole peal nagu tüütas ära. Midagi teravat oleks tahtnud, kas siis maitses või tekstuuris. Mandlilaast oli muidugi mõnus lisand. Ilmselt proovin ka kodus ära, kuigi võrreldes tomatigazpachoga jääb tal hapet ja särtsu väheseks.

    ReplyDelete
  6. Ja, muidugi, viinamrjad jäid seekord välja:) Olen nõus,erinevus tomatigazpacost on suur, no ma ütleks, et erinevad nagu kurk ja tomat:)

    ReplyDelete