May 12, 2009

Võililles on väge!


Vanarahvatarkus ütleb et võililles on maagilised võimed – võtab ära negatiivse energia, mis põhjustab depressiooni ja konfliktset käitumist.
Ükski juurvili ei suuda võistelda võilillega organismile vajaliku kaltsiumi, kaaliumi, raua ja fosfori hulga poolest. Salatina ületavad võilillelehed lehtsalati toiteväärtuselt 3- 4 korda. Lehtedes ja õites sisaldub C-, A-, PP- vitamiini ja B -gruppi vitamiine, karotenoide, eeterlikke õlisid, kiudaineid, parkaineid. Õites on boori, mangaani jt mikroelementide poolest rikast õietolmu. Kõik need teadmised sain Harmoonikumi
umbrohukursuselt. Tõuge oli olemas,et umbrohtu korjama minna. Kuigi jah, kui nüüd vähe viriseda, siis kursus ise oli veidi uimase võitu, aga see selleks.
Siiski oli tahtmine võilille toidus proovida ja nii ma emadepäeva lõuna eel noori võilillelehti, õienuppe ja õisi otsima läksingi. Hea, kui lapsi on kaks ja mõlemad teevad koogi. Maiustasime küpsise-halva ja hapukoore tordiga ning valge šokolaadi - juustukoogiga.

Võilille - kartulisalat

kaks peotäit võilillelehti
natuke võilille õienuppe
punt karulauku
200 g keedetud kartuleid
1 punane sibul
karp kirsstomateid
värsket kurki
redist

Kaste

2 spl passoniäädikat
2 spl oliivõli
mett
soola, pipart

Leota võilille lehti ja õienuppe soolaga maitsestatud külmas vees u 15 min.(vähendab mõru maitset) Tükelda kartulid, kurk, redis ja poolita tomatid. Rebi võilillelehed ning karulauk ribadeks. Sega komponendid omavahel. Lisa õlikaste ja pane enne serveerimist tunniks külma seisma.

3 comments:

  1. Küll on kahju, et ma ise sinna kohale ei jõudnud. Oleks Sind kohanud ja Kaie Meid ja.. (Aga tütretirts otsustas magada ja seega ei oleks teda õigeks ajaks toidetud saanud jne jne).
    Mis tüüpi granadilliäädikat Sa kasutad? Kas mingit balsamico-põhist?
    (PS Nami-Namis seda kevadrohelise teemat nägid?)

    ReplyDelete
  2. Hetkl on minu lemmikuks viljalihaga passioni äädikas.
    Kevadrohelise teema on väga hea, ahvatlevat proovimist on palju.

    ReplyDelete
  3. Ok, otsin poest viljalihaga granadilliäädikat siis. Viimsi Delicatos vist isegi oli, pean vaatama minema..

    ReplyDelete