September 19, 2010

Seened mereäärest


Seekord klappis kõik. Aeg, koht, ilm ja inimesed. See, et seeni tuleb vikatiga niita oli juba varem teada. Ei hakanud vikatit metsa tassima, korjasime ikka noaga ja siblisime pintsliga okastest välja. Astusime kõrge kaarega üle, liivtatikutest, männiriisikatest ja teistest headest seentest. Sihikul vaid parimatest parim kraam – siiruviirulised porgandiriisikad.

Porgandiriisikas on kuuseriisika sugulane ja välimuse ning maitseomaduste pooles sarnane. Ainult, et korjata on porgandiriisikat ikka märksa kenam, ei pea roomama kuuskede all rägastikus vaid võib jalutada kõrges männimetsas pehmel samblal. Metsa ja mere piiril liiva sees armastavad nad ka pesitseda. Muidugi võib tiba liiva ka koos seentega purki sattuda, kuid vast vajub pikapeale põhja:)

Nii palju kuninglikke sirmikuid korraga pole mina varem metsas kohanud, seega tuli ka kõik suursugused seened korvi pista. Korvid ajasid üle. Kiire korvide tühjendus, lõunane amps ja ruttu tagasi metsa. Hiljem puhastades ja marineerides muidugi kirusin oma ahnust.

Sirmikud said munas ja jahus solgutatud ja kiirelt võis praetud. Keele viisid alla.

Riisikatest tuli mitut sorti purke


Marineeritud riisikad

1 l vett 

2 sl soola

3 sl suhkrut 

1 sibul
1 porgand

5 tera musta pipart 

2 tera vürtspipart 

1 loorberilehte 

3 sl 30% äädika


Keeda vett soola ja suhkruga paar minutit. Lisa kooritud porgandi- ja sibularattad. Keeda need poolpehmeks (2-3 minutit), siis lisa vürtsid. Tõsta pott tulelt ja lase marinaadil tõmmata.
Pane puhastatud seened marinaadi sisse ning keeda 5-10 minutit. Lisa äädikas ja keeda veel mõni minut.
Tõsta seened vahukulbi abil purkidesse, vala peale kuum marinaad. Sulge purgid õhukindlalt.



Riisikad omas mahlas


seeni
1 sl soola 1 kg seente kohta


Loputa seened .
Tükelda ja aseta potti. Kuumuta seeni algul tasasel tulel, et vältida põhjakõrbemist, enne kui seentest mahla eralduma hakkab.
Lisa iga kilogrammi seente kohta 1 sl soola ja keeda seeni omas mahlas koos soolaga 15 minutit.
Seentest eraldunud mahlast piisab, et need purki tõstes vedelikuga kattuksid. Kaaneta purgid kuumalt.


Ei saanud ju proovimata jätta ka laineid löönud veinimarinadi. Maitstes tundus ülimalt hea.


Seened veinimarinaadis

1l seeni
0.75 dl oliiviõli
1 dl vett
50 g suhkrut
30 g meresoola
1 leht loorberit
0.5 tl tšillihelbeid
10 tera musta pipart
7 tera vürtspipart
0.5 keskmist kaneelikoort
2 küünt küüslauku
1 suurem sibul
0.75 dl valget veiniäädikat
5 dl poolkuiva valget veini


Loputa seened ja pane potti. Kuumuta vaiksel tulel kuni seentest eraldub mahla. Tõsta kõrvale.

Kuumuta kastrulis vesi ja õli, lisa loorber, pipar, vürtspipar, tšilli, kaneel, sibulaviilud ja hakitud küüslauk. Keeda umbes minutit 5.
Lisa sool ja suhkur, lase lahustuda.
Lisa vein ja äädikas ning kuumuta keemiseni. Maitse ja vajadusel lisa tunde järgi tasakaaluks soola-suhkrut-veini-äädikat.

Eemalda loorberileht ja kaneelikang.

Kalla marniaad kuumutatud seentele, lase keema ja kuumuta madalal kuumusel veel 5 minutit . Vala kuumalt puhastesse purkidesse ja kaaneta.

7 comments:

  1. lisaks puhtale rõõmule ka puhas ilu

    ReplyDelete
  2. Mõnusad pildid! Kutsuvad kohe metsa :)

    ReplyDelete
  3. Jeerum, kui ilus. Ausalt, ma olen kade, et te saate seal niimoodi vikatiga nii häid seeni korjata.

    ReplyDelete
  4. Väga tublid!
    Kus mere ääres te olite? :P

    ReplyDelete
  5. Ma ütlen ka vau! Milline saak! Järjekordselt kiidan imelisi pilte.

    ReplyDelete