May 31, 2011

Spargel


Hakkabki otsa saama see kevadine sparglipidu. Veel loetud päevadeks jätkub Uus-Kongo imelist andi.(Proua Aino sõnul korjatakse 5 juunini.) Olen ahnelt ahminud krõmpsuvaid varsi ja tassinud koju ikka kilode kaupa. Kõik on kärmelt kõhtu läinud ja üledoosi pole täheldanud. Olen neid nõtkeid varsi sokutanud pirukasse ja grillile, söönud uppunud- ja keedetud munaga. Hollandi kastme ning sulavõiga. Selle kevade avastus on, et värskeid sparglivarsi ei pea ilmtingimata keetma või grillima, sama hästi sobivad nad ka toorelt nahka panna. Esimesed varred söön alati mõnuga krõmpsutades. Mulle meeldib see hääl, kui murrad krõksudes spargli puitunud „jala“. Ülejäänud mahlane vars kipub kohe otse suhu. Ja kui midagi üle jääb, saab sellest salati kokku panna.



peotäis sparglit
pool pead jääsalatit (või muud meelepärast rohelist)
peotäis röstitud metsapähkleid
pecorino- või parmesani juustu

Salatikaste

poole sidruni mahl
4 spl oliivõli
1 spl mett
1 peeneks hakitud šalott sibul
soola
musta pipart veskist




Loputasin sparglid ja nõrutasin. Murdsin ära puitunud alumise varreosa ja lõikasin tipud ning panin kõrvale. Tükeldasin juurviljakoorjaga sparglivarred õhukesteks ribadeks.(sobib ka terav juustunuga) Segasin salatikastme komponendid omavahel. Panin spargliribad kastmesse ja lasin maitsestuda 20 minutit. Rebisin salatilehed kaussi,kallasin peale spargli ja kastme. Segasin. Puistasin salatile pähkleid ja juustu. Lasin vee keema ja pistsin minutiks spargli ladvaosad kuuma vette. Kurnasin ja loputasin kohe külma veega. Sättisin salatile.

4 comments:

  1. Imeline salat. Peab homme hommikul sparglisappa võtma; eelmisel nädalal õnnestus ka vara kohal olla ja head saaki saada.

    ReplyDelete
  2. Jah, mul võttis ka silma vaat et märjaks, et sparglihooaeg kohe läbi saab. Kurp, äraütlemata kurp! Sel nädalavahetusel sööme me vist AINULT sparglit :-P

    ReplyDelete
  3. Mulle need pildid meeldivad. Täna proua Aino juures olles oli nii kahju, et sularaha polnud kaasas sparglivarsi vaadates. Kuid õnneks on 5. juunini veel aega :)

    ReplyDelete