May 29, 2013

Murusupp





Mõelda vaid, et veel poolteist kuud tagasi laiutasid teeääres sünged lumehanged. Mina küll lubasin tookord iseendale, et kui see lumi peaks ära sulama, siis ma ilma üle enam virisema ei hakka, sest isegi kui termomeeter unelmate soojakraade ei näita, roheliseks läheb ju ikka. Nüüd ongi. No ikka ülimõnus  elu on juba jupp aega. Kõik see värskusest pakatav, lõhnav ja õitsev ümbrus on nii vaimustav. Muud polegi vaja, saaks ainult vaikselt istuda ja vaadata. Tegelikult see vaikselt istumine mul hästi välja ei tule. Nii, kui istuma jään, hakkan kohe plaane tegema. No näiteks selliseid, et taimed vaja ringi istutada ja ürdipeenar üle kolida. Millegipärast teen ma sama tantsu iga kevad. Siis polegi imestada, et lühikesel lehekuul tuleb end aiatööga alati rebestada. Aga see on selline kaunis hargnemine maa ja linnaelu vahel. Tegelt, seal maal on ikka hull tempo peal, vaevu jõuan ära tabada, millal toomingas õide puhkemas on. Õnneks, meil mere ääres on tal kevadel aega laialt käes ja täisõites aeg on veel ees. Ehk on kõrghetk  sel  nädalavahetusel? 
Alati läheb aiatööga kõht hullult tühjaks, aga kust sa seda vaaritamisaega  näpistad, kui kõik kevadised tunnid loetud? Eks aedniku söögipoolis tuleb ju ikka tema näppude alt. Kui peenrad veel ei kanna, saab abi heinamaalt. Kõik umbrohutuustid, mis aiatööst üle jäävad on tark kõrvale panna. Siiski peab ka hea eeltöö tehtud olema. Kevadine malts on nii väärt kraam, et mingi kuubiku või fondist puljongi sisse seda  panna küll ei raatsi. Puljong tuleb keeta ikka korralikust toorainest ja  rikkalikult koos maitseköögiviljadega. Veidi valvamist on ainult alguses, kuid hiljem valmib leem juba ise. Valmiskeedetud puljong purki villitult kohe jälle maale, seal on mõnus.


Keeda puljong, kas kanast, kalast või veiselihast. Pane liha külma veega keema, riisu vaht. Lisa maitseköögiviljad (porgand, sibul, seller ja sool,pipar) keeda tasasel tulel, kana ja kala 1 tund, veiseliha kuni 2 tundi. Kurna puljong.



Murusupp 

2 l  puljongit
2 porgandit
peotäis kevadrohelist (karulauku, naati, nõgeselehti, võilillelehti, murulauku, rohelist sibulat jms.)
1-2 keedetud muna


Lisa puljongisse ratasteks lõigatud porgand, keeda kuni porgand on peaaegu pehme. Lisa soovi korral kuubikuteks lõigatud kartul. Lisa  võilillelehed, keeda paar minutit. Võta pott tulelt ja lisa hakituna ülejäänud roheline kraam ja tükeldatuna keedetud muna. 



1 comment:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    FadoExpress là một trong những top công ty chuyển phát nhanh quốc tế hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi nhậtgửi hàng đi pháp và dịch vụ chuyển phát nhanh đi hàn quốc uy tín, giá rẻ

    ReplyDelete