June 7, 2013

Spargliga hüvastijätt



Sparglihooeag on siis selleks korraks läbi. Muidugi leidub igasuguseid väljamaalt kohale lennutatud varrekesi kuni talvekülmade tulekuni, kuid see pole see.  Omamaine siin kasvanud kevadhõrgutis on selleks kevadeks ära söödud. Eks kevad isegi juba lõpusirgel. Suvi sammub  suurte sammudega,  jalg   uksevahel. 
Oma potipõllumaale pole ma seda imelist kevadekuulutajat  ikka veel  istutada jõudnud, seepärast ajangi luuraja osavusega sparglit turgudelt taga. Peab tõdema, et jaht läheb iga aastaga aina raskemaks. Uus-Kongo sparglivarred on hästi peidetud saladus.  Sosinal võin öelda, et  komistasin sel kevadel  Nõmme turul nendele otsa. Iga kord, kui turule jõudsin, piilusin kõigepealt sinna Raplamaa putkasse. Õnneks seisis  mitmel korral üsna kõhna kotike  roheliste varrekestega letil. Hinge kinni hoides tammusin jalalt jalale, kui järjekorras oma aega ootasin. Tõsi, sel nädalal pidin lahkuma  tühjade käetega. Aga eks suurem spargliisu on täis ka ja peagi on uued suvemaitsed platsis. Ah et mis ma spargliga siis teen? No, esimesed varred krõmpsutan toorelt, supervärsked kodumaised ongi nii head. Järgmised lähevad ahjuvormi sortsu sidrunimahla ja oliiviõliga,  pärast viieminutiliist grillkuuri saavad seltsiks pošeeritud muna, või munavinegretti. Spargli-karulaugu risotoga saatsin seekord  kevade ära. Tere tulemast suvised maitsed. 


Spargli-karulaugu risoto

3 dl risotoriisi (arborio või carnaroli või vialone nano)
1 dl veini
1 l (kana)puljongit
1 sibul
parmesani juustu
punt karulauku
1 dl oliiviõli
300 g sparglit
1sl võid

Haki sibul kuubikuteks. Sulata pannil või ja kuumuta tasasel tulel sibulat, kuni see muutub klaasjaks. Lisa riis ja kuumuta paar minutit. Vala juurde vein ja lase imenduda riisi. Seejärel hakka lisama puljongit kulbitäite kaupa, järgmine lisa siis kui eelmine on imendunud. Jätka kuni riis on küps, kuid mitte veel päris, hamba all peaks olema ikka  tunda (al dente).
Pane  tükeldatud karulauk ja oliiviõli purustajasse ja surista kuni tekib kreemjas emulsioon, selleks kulub paar minutit.
Tükelda spargel. Lisa karulauguõli risotole, sega ja ühtlaseks. Imetle värvi! 
Lisa tükeldatud spargel ja lase veel paar minutit küpseda. Serveeri redisesalatiga. 





4 comments:

  1. Õnneks spargliaeg läbi veel ei ole - just täna ostsin 2 kg Uus Kongo talu imeilusaid peeneid varsi:) Öeldi, et järgmisel nädalal saab veel:) seni, kuni sparglit on, võtan viimast:), aga jah, pikka pidu enam ei ole ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, Silja leidsin minagi veel mõned varred:),aga lõpusirge on lühike.

      Delete
  2. Jaaaa, mina lehvitan ilmselt ka täna-homme sparglile hüvastijätuks. Vanaema aialapilt on spargel selleks aastaks ära söödud. Põhjusel, et spargliisu oli veel täitmata, siis käisin eile turul sparglijahil. Kahjuks edutult. Aga ega isu anna häbeneda, nii et pöördusin siis lõppeks kohaliku kaubandusketi võõramaiste sparglite järele. Nii et seikluste kiuste, sain hiliseks hommikusöögiks ikkagi sparglit uputatud muna ja röstsaiaga. Õnnis! Aga mul on veel mõned varred järel ja see risoto tundub tõesti väga viisaksas viis hüvastijätuks, nii et ma arvan, et mul on õhtusöögi-idee nüüd olemas. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, Maarja, rõõm kuulda, et idee said. Sparglijaht on põnev tõepoolest ja ilmast ilma tuleb pärast peatus teha planeerimata kohas.

      Delete