Juba mitmendat kevadet on minu salatimaterjaliks umbrohud. Vägevast võilillest ja pestost oli juttu juba siin. Aprillikuised esimesed võilillelehed, mis maapõuest välja poevad on ikka erilised maiuspalad. Pole veel kibedad, ega midagi. Salatisse sobiva koguse korjamine võtab vaid veidi aega. Nüüd, mais, kui kõik kasvab turbokiirusel on lehed mahlakad ja lopsakad, aga maitselt juba pisut kibedamad. Kibedast maitsest saab lahti, kui leotada lehti tugevalt soolaga maitsestatud vees pool tunnikest. Lisaks võilillele sobivad saltisse nurmenukulehed ja naat. Olen seda salatit pakkunud kevadel ka mitmel korral külalistele. Ära pole põlatud, hoopis retsepti on küsitud. Siin see on Sami Tallbergi raamatust “Villiyrtti”
peotäis noori võilillelehti
peotäis noori nurmenukulehti
peotäis noori naadilehti
3 spl röstitud mandlipuru
100 g sinihallitusjuustu
poole sidruni mahl
1/2 dl oliivõli
1 tl sinepit
1 küüslaguküüs
1 tl estragoni
Loputa lehed ja kuivata. Rösti mandleid kuumal panni. Jahuta. Sega sidrunimahl, sinep, õli, pressitud küüslauguküüs ja estragon omavahel. Pudista juurde juust ja sega ühtlaseks. Aseta lehed taldrikule, vala üle kastmega, sega. Raputa juurde mandlipuru ja veidi sinihallitusjuustu.
No comments:
Post a Comment