Rooskapsad on kõige nunnumad köögiviljad üldse, aga millegipärast kasutatkse neid ikka häbematult vähe. Kuigi viimasel ajal on need roosinupud juba kõvasti populaarsust kogunud ja üha sagedamini võib pisikapsaid kohata ka taldrikul. Kui mitte mujal, siis mõnes trendirestos on ikka paar kolm rooskapsalehekest hooletult taldrikule pillutatud. Mõnikord tekitavad need miniatuursed iludused lausa vastikusvärinaid, sest peljatakse nende kibedust. Igal juhul on roos- ehk brüsseli kapsas rohkem valke kui enamikus aedviljades, parasjagu rauda ja A-vitamiini. Peale raua on piisavalt ka teisi mineraalaineid, eeskätt kaaliumi. Kui välimised lehed ära noppida ja juureosa eemaladada pole küll mingit mõrkjat maitset enam vaja karta. Kindluse mõttes võib ju kibeduse vältimiseks kapsaid mõned minutid soolvees keeta, kuid mina seda tavaliselt küll ei tee. Juurviljaletid kahjuks veel ei äga minatuursete kapsapeade kuhjade all. Seega, kui silma jääb, tasub kaasa haarata ja proovida.
Rooskapsad seentega
300 g rooskapsaid
1 sibul
2 sl võid
200 g pruune šampinjone
peotäis India pähkleid
2-3 sl austrikastet
Nopi ära kapsaste välimised lehed, kui need on närtsinud või kolletanud. Lõika ära juureosa ja poolita kapsad. Haki sibul ja seened. Sulata pannil või ja prae sibul klaasjaks, lisa seened ja seejärel kapsad. Kuumuta, kuni kapsad saavad pisut kuldset värvi. Lisa austrikaste ja kuumuta veel paar minutit.
Proovisin ja armusin! Siiralt ja sügavalt! :)
ReplyDeleteKestvat nautimist:)
Delete