July 26, 2010

Spanakopita


Võimsa kasvuga spinatipuhmad viisid mu mõtted juba ammu spanakopitale – kreekapärasele spinatipirukale. Filo tainaga jändamine esialgu väga ei ahvatlenud. Kogusin julgust ja piilusin siit. Valmis mõnusalt soolane krõbeda pinnaga pirukas. Filoga olen nüüd sõber ja see sõprus sündis hetkega:)


paar peotäit spinatit
tilli
siledalehelist peterselli
rohelist sibulat
2 spl võid
3 muna
400g feta juustu
musta pipart
oliiviõli filo lehtede määrimiseks
12 lehte filo-tainast

Sulata filo-tainas. Kuumuta või pannil ja lisa loputatud spinatilehed. Hauta paar minutit. Klopi kergelt munad lahti, lisa hakitud maitseroheline, murendatud feta ja spinat. Maitsesta pipraga. Määri vorm kergelt oliivõliga ja säti vormi filoleht. Lisa õli ja tee nii kuus kihti. Filolehed võib lõigata paraja suurusega või „kortsutada“ sobivaks. Tõsta vahele juustu-spinatitäidis ja lao selle peale veel kuus filo-kihti hoolega õlitades.

7 comments:

  1. Mmmh, ma mõtlesin, et Sul õnnestus liibanoni köögi õhtul filoga sõbruneda juba? ;)

    ReplyDelete
  2. Oi, spanakopita on väga mõnus pirukas! Spinat koos valge juustulisega (feta, ricotta vm) ka mul üks lemmikkooslusi.
    Ise võtan juba mõnda aega hoogu, et üks Gözleme-teemaline postitus teha (seal ka peaosatäitja filo), aga kuumade ilmadega käin oma ahjust suure kaarega mööda ja enne sisse ei lülita, kui temperatuur veidi järele annab :)

    ReplyDelete
  3. Ma kardan, et toidublogijatel on tekkinud mingi kollektiivne alateadvus :-DDD Ma just täna hommikul lappasin mingeid vanu ajakirju ja panin filo ostunimekirja, et spanakopitat teha.

    ReplyDelete
  4. Liina, mul on kaks spanakopita-tegu selja taga, sest .... eeeh, kogu spinat sai korraga valmis peenramaal ja tuli kuskile pista. :)
    Tuuli - mu türgi kurdist korterinaaber Edinburghis tegi üht imehead spinatipirukat, aga mingi jogurtitainaga hoopis. Jään gözleme-postitust ootama..

    ReplyDelete
  5. Jaaa, seda alatedvuse tööd olen varemgi märganud:) ja see on vahva:)
    Tuuli, ootan samuti gözleme postitust Kuumus annab juba tasapisi järele...Pille liibanoni õhtul ma kätt päriselt filo külge ei saanud, kuid aitas seegi kaasa filosõprusele:)

    ReplyDelete
  6. See alateadvuse teooria tundub üsna töötav teooria olevat. Varsti arendame välja toidublogijate Murphy seadused. Peamine teema on ideede kokkulangevuse ja üheaegsuse kohta :)
    Njah, ja ennustavad, et kuumalaine taandumas ja siis võib jälle küpsetamise-katsetamise ette võtta. Gözleme tegelikult (tihti tänaval ja sinu silme all) tädide poolt vahetult enne küpsetamist valmis rullitud tainast toit, aga kuna Silvena Rowe raamatus "Purple citrus and sweet perfume" oli niiiii ahvatlev filoga cheddari-koriandri gözleme retsept, siis tuleb see ka ära proovida. Minu sõna selle peale, et teen ära ja jagan muljeid :)

    ReplyDelete
  7. mis kuumusega ja kui kaua ahjus?

    ReplyDelete