February 11, 2010

Kanamaks ja hummus


Liibanoni mezze-õhtu maitsed olid veel värskelt meeles, kuid kuna kohapeal kõikide roogade valmistamises osaleda ei õnnestunud, tuli Lähis-Ida maitsed veelkord ette võtta.
Õhtu oli meeleolukas ja tegus ning tänu rohketele kätepaaridele valmis lauatäis roogasid üllatava kiirusega. Erilised tänud kuuluvad muidugi Pillele!
Kohapeal sain katsetada KNAFE, MUHAMMARA ja KEFTAde valmistamisega. Mis kõik olid toredad toidud. Viimane amps enne lahkumist oli aga praetud kanamaks ja see jäi mind kummitama. Üsna pea tõstsin kanamaksa sulama ka oma koduses külmkapis.

500 g kanamaksa
3 sl rapsiõli
1 keskmise suurusega sibul - koori ning torka sisse 5 nelki
2tl Liibanoni 7-vürtsisegu (musta
ja valget pipart, kaneeli, vürtspipart, nelki, muskaatpähklit ja koriandriseemneid)
värskelt jahvatatud musta pipart
meresoola
1 sidruni mahl
3-4 hakitud küüslauguküünt
2 sl hakitud värsket koriandrit

Kuumuta õli ja “nelgisibul” suurel praepannil mõõdukalt tugeval kuumusel.
Kui õli on kuum, siis lisa ettevalmistatud kanamaks ja prae 3-4 minutit aeg-ajalt
segades.
Maitsesta vürtsiseguga ja soolaga.
Lisa sidrunimahl ja hakitud küüslauk, sega läbi ning kuumuta veel hetk.
Puista peale hakitud koriander ja serveeri. Veskist musta pipart paar keerdu.

Järgmine kord jätan nelgid sibulasse torkimatta. Kuna kasutasin vürtspipra asemel 7 -vürtsi segu ( seal on ka nelk sees) tundus see etapp mittevajalik. Vürtsisegu panin ka tunduvalt rohkem, kui esialgses retseptis kirjas. Sibulatki võiks järgmine kord rohkem olla, see oli sööjate kommentaar.
Lisandiks kikerhernepasta ja krõmpsuv roheline salat. Igati mõnus amps. Lihtne valmistada jõuab isegi mängleva kergusega lauale sättida pärast kiiremaid suusatiire.

Kikerhernepasta (HUMMUS BI-TAHINA)


Hummus on tuntuim ja populaarseim dipikaste Lähis-Ida maades. Hummus peaks olema
kreemjas, ent mitte vedel. Sobiva tekstuuri saad kas oliiviõli või vett lisades.

400 g purk konservitud kikerherneid
4 sl külmpressitud oliiviõli
2-4 sl tahini seesamipastat
1 sidruni mahl
1 küüs purustatud küüslauku
meresoola
vett
Püreesta kikerherned köögikombainis ühtlaseks (tegevuse hõlbustamiseks lisa paar
supilusikatäit vett). Sega juurde seesamipasta, oliiviõli, purustatud küüslauk ja maitse
järgi sidrunimahla ja soola.

Seesamipastat mul käepärast polnud, kasutasin seesamiõli. Liiga vedelaks õnneks ei läinud, kuigi sidrunimahlaga vist pingutasin üle. Ilmselt oli liiga suur sidrun:)

3 comments:

  1. Tore oli Sind koolitusel kohata ja rõõm kuulda, et rahule jäid. See kanamaks on kindlasti ka meie pere üks lemmikuid testitud Liibanoni roogade seast!

    ReplyDelete
  2. Fantastilised pildid, Piret! Mis valgusega Sa neid pilte teed, Su kõikidelt piltidelt kumab mitte-eestilik valgus. Ma kahtlustan, et Sa võtsid Hawaii'lt kotitäie seda imelist valgust kaasa ja nüüd pildistamise ajal lased seda jupi kaupa vabadusse :)

    ReplyDelete
  3. Pille, rõõm oli ka minu poolt ja juba ootan järgmist üritust!

    Aitähh Aet! Hawaii valgusest oleks suur abi, kui kahjuks ei tulnud ma selle peale, et seda reisilt kaasa tuua:)) Kasutan päevavalguslampi ja kõrgemat ISO. Proovin ka nii palju, kui võimalik pildistada päevavalguses.

    ReplyDelete